Geen cijfers over aantal Wob-verzoeken

Afbeelding: Papers van fsse8info

Minister Donner stelt dat vele verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur een te grote druk op ambtenaren legt. Cijfers kan hij niet geven.

In het artikel De doofpot van Donner in Vrij Nederland:

[Minister Donner van Binnenlandse Zaken] noemde de Wet openbaarheid van bestuur ‘staatssteun voor journalisten’. Volgens de bewindsman misbruiken de media de wet, wobben ze te veel en leggen daarmee een te grote druk op het ambtenarenapparaat. Dat is te duur. Een voorlichter van het ministerie kan geen cijfers geven, maar belooft begin juni meer duidelijkheid. […] Donners uitspraken zijn in tegenspraak met een onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten uit 2010. De helft van de gemeenten krijgt jaarlijks tussen de één en tien aanvragen. En de kosten overschrijden nooit de duizend euro.

En dat het zo duur is? Journalist en Wob-expert Brenno de Winter: ‘Dat is niet waar, maar waar het om gaat: dit is een essentieel deel van de democratie. Wat als ik een Wob indien naar de kosten van de verkiezingen en die dan ook “te duur” blijken? Schaffen we dan de verkiezingen af?’