“Telecomsector graaft eigen kuil”

Afbeelding: What Hole Did I Fall Down van F Delventhal | Licentie: CC BY

In een opinieartikel schrijft Bart Jacobs over de botsing tussen de internet- en de telecomsector. De telecomsector is het open karakter van internet niet gewend.

In het NRC schrijft hij in het artikel KPN moet zich niet bemoeien met hoe u berichtjes verstuurt:

De internet- en telecomsector zijn twee verschillende culturen. Internet is open. Iedereen kan z’n eigen applicaties verzinnen en over internet met elkaar laten communiceren, zolang men zich maar houdt aan de – open – internetstandaarden. […] Juist dit open karakter is de basis van innovatie, dynamiek en succes. De telecomsector is gesloten. Operators bepalen wat op hun netwerken gebeurt.

De operators waren zich terdege bewust van het risico dat ze, met het aanbieden van internettoegang, controle zouden verliezen. […] Die controle proberen ze terug te krijgen, via technieken als deep packet inspection, die populair zijn bij dictatoriale regimes.

Wordt dit het telecombeleid van de toekomst – innovatie van anderen afknijpen als die niet genoeg opbrengen voor de eigen sector? […] De sector graaft een kuil waar hij straks niet meer uitkomt, hoewel de oplossing simpel is – verhoog de abonnementsprijs voor mobiel internet.