EPD, maar dan anders

In een Gelders ziekenhuis werkt men aan de invoering van het EPD. Niet het landelijke.

In de Gelderlander is in het artikel Dossier helpt veiligheid voor patiënt beschreven wat het Ziekenhuis Rivierenland Tiel verstaat onder het EPD:

In het Ziekenhuis Rivierenland Tiel (ZRT) wordt gewerkt aan de invoering van een eigen Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), niet te verwarren met het systeem dat minister Klink van VWS landelijk wil invoeren. Dat is echt wat anders. De Tielse versie is met name bedoeld voor de veiligheid van de patiënten, stelt directeur Binso Wymenga van Ziekenhuis Rivierenland. "We zijn nu bezig met de digitalisering van de foto's. Die zullen straks overal op elke afdeling op computerbeeldschermen te zien zijn", zegt de directeur. Die digitalisering is de voorloper van het EPD. Vervolgens worden ook de andere gegevens van patiënten digitaal ingevoerd en aan elkaar gekoppeld: van de diagnose tot en met het medicijngebruik. "Als een patiënt dan bijvoorbeeld op een bepaald tijdstip iets moet innemen en hij krijgt het niet, dan waarschuwt het systeem de arts. Als die niet reageert, omdat hij staat te opereren, wordt de zaalverpleging gebeld door het systeem", zegt Wymenga. Zodra invoering van het elektronische patiëntendossier klaar is – waarschijnlijk is dat in de loop van volgend jaar –, heeft het Tielse ziekenhuis volgens hem iets unieks in zijn bezit.