Resultaat proef cameratoezicht met gezichtsherkenning

Gedurende de 161 dagen dat een proef met gezichtsherkenning in een Albert Heijn filiaal werd toegepast, werd vier keer een gezicht herkent. 

In het artikel 'Amsterdamse winkelproef met gezichtsherkenning mislukt' in Webwereld:

Tijdens de proef plaatsten onderzoekers een gezichtsherkenningssysteem bij een Alber Heijn-filiaal in Amsterdam. Gedurende 161 dagen herkende het systeem slechts vier keer een gezicht. "Een veelpleger met een winkelverbod is in de proefperiode circa tien maal door het personeel geregistreerd maar niet door het systeem", duidt Cohen het euvel. Het systeem was ontworpen om de gezichten van bezoekers in de winkel te vergelijken met foto's van veelplegers uit een database. Ook daders met een winkelverbod zijn terug te vinden in de database. Het systeem toont bij een herkend gezicht een melding op het scherm in de cameraruimte van de winkel en toont een zelfde melding op de pda van een beveiliger op de winkelvloer.

Volgens directeur Max Snijder [van European Biometrics Group] wordt de test verkeerd uitgelegd. […] "Onze controlegroep werd wel herkend. […] Het lage aantal herkenningen is ook te verklaren doordat mensen met een winkelverbod zich daar ook aan houden, voegt hij toe. Volgens Kraak [projectleider van European Biometrics Group] herkent het systeem in 50 procent van de gevallen een gezicht terwijl dit bij mensen maar op twee procent zou liggen. De projectleider verklaart de proef dan ook tot een succes waarbij de technologie met succes gezichten heeft herkend.

Volgens [Burgemeester Cohen] is gebleken dat 'de techniek nog niet dusdanig is dat de gezichtsherkenning breed toegepast kan worden in winkels en een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de winkelcriminaliteit'. Daarom werd besloten om de geen vervolg te geven aan de proef en over een jaar verder te kijken.