Tien vragen over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

In een artikel over het EPD wordt een aantal relevante getallen genoemd.

In het artikel Tien vragen over het elektronisch patientendossier (EPD) staat niet veel (niets?) dat niet al bekend was. Wel worden er nog wat getallen en data genoemd:

Via een landelijk netwerk kunnen behandelaars elkaars dossiers op onderdelen elektronisch raadplegen. Daarvoor moeten zorgverleners op de honderden locaties waar patiëntendossiers worden bijgehouden hun systemen aan een landelijk schakelpunt vastknopen. 87 van de 9.000 zorgverleners zijn nu aangesloten en kunnen via het landelijk netwerk patiëntengegevens wisselen.

Wanneer gaan behandelaars met het EPD werken? […] Als het aan verantwoordelijk minister Klink ligt, wisselen de circa 7.000 Nederlandse huisartsenpraktijken, 130 huisartsenposten, 100 ziekenhuizen en 1.900 apotheken vanaf september komend jaar verplicht patiëntgegevens via het landelijk netwerk.

Betekent invoering van het EPD dat er nu geen medische gegevens elektronisch worden gewisseld? Nee. In de meeste regio’s in Nederland wisselen huisartsen, apotheken en ziekenhuis al elektronisch gegevens met elkaar uit. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zijn zeven miljoen patiëntendossiers al ‘regionaal bevraagbaar’. Ook negen van de tien apotheken bevragen elkaars dossiers via een regionaal netwerk.