Camerabewaking bij verkeerspaaltjes

De gemeente Steenwijkerland gaat het centrum van Steenwijk afsluiten met automatische paaltjes, die op hun beurt ‘bewaakt’ zullen worden door camera’s.

In het artikel Camerabewaking bij verkeerspaaltjes schrijft Binnenlands Bestuur:

De gemeente Steenwijkerland gaat het centrum van Steenwijk afsluiten met automatische paaltjes, die op hun beurt ‘bewaakt’ zullen worden door camera’s.

De gemeente kiest ervoor om de acht automatische paaltjes in ‘de kern van het centrum’ met evenzoveel camera’s te bewaken. De beelden, die volgens de gemeente ‘puur op de paaltjes gericht zijn’, blijven zes weken bewaard. Volgens het speciale privacyregelement zijn ze bedoeld voor ‘bewaking en beveiliging’. Zo zouden ze nodig zijn om ervoor te zorgen dat het afsluitsysteem ‘doelmatig, vlot en veilig’ gebruikt wordt, het bewaken van de paaltjes en het verhalen van schade, veroorzaakt door gebruikers. Volgens een gemeentewoordvoerder is er geen specifieke aanleiding waarom Steenwijkerland het nodig acht dat de paaltjes bewaakt worden.

De Gemeente Steenwijk schrijft zelf:

Mocht iemand per ongeluk (of expres) tegen een paal aanrijden is het belangrijk om te kunnen controleren of het systeem misschien niet goed functioneerde, of dat de bestuurder in de fout ging. Met behulp van opgeslagen camerabeelden kan in zo’n geval worden teruggekeken wat er precies is gebeurt en wie er aansprakelijk is voor de schade.