Schoonheid heeft z’n prijs

Afbeelding: Chocolate therapy van Pan Pacific | Licentie: CC BY

Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief van groothandel Consulta wordt niet alleen op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes, maar ziet ook zijn contactgegevens gepubliceerd.

Bits of Freedom schrijft in het artikel Datalek: groothandel schoonheidsproducten lekt:

Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief wordt echter niet alleen op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes, maar ziet ook zijn contactgegevens gepubliceerd. De opgegeven gegevens zijn vastgelegd in een bestand dat vrij toegankelijk is via het internet.

In het bestand van de Nederlandse tak van het bedrijf staan meer dan 100 contacten genoemd. Het bestand met de Belgische contacten bevat de gegevens van zelfs meer dan 350 personen. Beide bevatten behalve naam en e-mailadres ook adresgegevens, telefoonnummer en de soort producten waarin de potentiële klant interesse heeft.

Bits of Freedom heeft vorige week contact opgenomen met Consulta en het bedrijf op het datalek gewezen. In een reactie stelde het bedrijf weliswaar dat “eventuele lekken gedicht moeten worden”, maar de bestanden zijn meer dan een week na de eerste melding nog altijd niet verwijderd. Een schandalige omgang met persoonsgegevens, die de noodzaak van een meldplicht datalekken eens te meer onderstreept.