Privacykwestie rond OV-chipkaart gepasseerd station

In een opinieartikel meent Ton Broekhuisen dat privacy inmiddels een gepasseerd station is, voor wat betreft de OV-chipkaart.

Ton Broekhuisen schrijft in het artikel In de kijker met chip in de Metro:

Ook de privacy is in het geding. Via het in- en uitloggen valt iemands reisgedrag immers naadloos in kaart te brengen. Die gegevens kunnen misbruikt worden voor direct marketing, maar ze zouden ook in handen van de overheid kunnen vallen. En die heeft er, zolang ik niks verkeerds doe, niets mee te maken waar ik sta of ga. Het College Bescherming Persoonsgegevens […] heeft het verzet tegen de OV-chipkaart inmiddels gestaakt. Reden: de plechtige belofte dat de individuele reisgegevens niet in een database worden opgeslagen. Niettemin lijkt de privacykwestie een gepasseerd station. Letterlijk: zowat alle trein- en metrostations, en meer en meer treinen, trams, bussen en metro’s, zijn volgehangen met bewakingscamera’s. […] Ook in Engeland, hard op weg naar één camera op elke tien inwoners, is het allesbehalve veiligheid troef. Wat beklijft, is het gevoel voortdurend in de gaten te worden gehouden.