Treinconducteurs zien ook andere transacties op OV-chipkaart

Sinds kort controleren conducteurs van de spoorwegen de geldigheid van OV-chipkaarten met een abonnement of kortingskaart erop. Bij het uitlezen is niet alleen het recht op korting of vervoer te checken, maar de laatste tien transacties die een reiziger gemaakt heeft.

Op Webwereld in het artikel Conducteurs zien ook andere transacties op OV-chipkaart:

Sinds kort controleren conducteurs van de spoorwegen de geldigheid van OV-chipkaarten met een abonnement of kortingskaart erop. Bij het uitlezen is niet alleen het recht op korting of vervoer te checken, maar de laatste tien transacties die een reiziger gemaakt heeft. Ook als dit reizen met andere vervoersmaatschappijen betreft. Dat laatste is waarschijnlijk in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Die laat wel toe dat bedrijven voor de eigen bedrijfsvoering privacygevoelige informatie verwerken. Maar informatie over transacties van klanten bij andere bedrijven mag niet zomaar worden ingezien. […] Conducteurs hebben een PDA met online-verbinding. Wanneer een klant zijn kaart afgeeft, worden de gegevens van de chip uitgelezen. Via tabbladen kan de conducteur naam, geboortedatum, type abonnement, saldo en de laatste tien transacties zien, ongeacht het type vervoer.