Justitie op korte termijn toegang tot alle Nederlandse vingerafdrukken

Paspoorten bevatten al een chip met een gezichtsscan. Volgend jaar komen daar, in nieuwe paspoorten, vier vingerafdrukken bij. Als het aan het kabinet ligt, komen al die gegevens in een centraal bestand. Justitie moet ook toegang krijgen.

In het artikel OM ziet elke vingerafdruk in het NRC Handelsblad:

Paspoorten bevatten al een chip met een gezichtsscan. Volgend jaar komen daar, in nieuwe paspoorten, vier vingerafdrukken bij. Als het aan het kabinet ligt, komen al die gegevens in een centraal bestand. Handig, bijvoorbeeld als er een ramp gebeurt waarbij slachtoffers moeten worden geïdentificeerd. Of bij onderzoek naar misdrijven. Want justitie krijgt toegang tot alle vingerafdrukken van paspoorthouders, en dat ligt gevoelig. Het plan voor zo'n centraal bestand staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) dat vandaag wordt behandeld in de Tweede Kamer. […]

[…] Uiterlijk 28 juni 2009 moeten er vingerafdrukken staan in elk nieuw uit te geven paspoort. Dat heeft twee doelen: het verifiëren van de authenticiteit van het document en controleren of de houder wel bij het paspoort hoort.

Het kabinet heeft daar nog een doel aan toegevoegd. Het centrale bestand, waar iedereen vanaf zes jaar in komt, heeft als doel "opsporing en vervolging van strafbare feiten en het verrichten van onderzoek naar handelingen die een bedreiging vormen voor de veiligheid van de staat", aldus het wetsvoorstel. Als sprake is van strafbare feiten waarvoor iemand in voorlopige hechtenis kan worden genomen, kan het Openbaar Ministerie toegang tot het bestand krijgen.

Het wetsvoorstel heet Wijziging van de Paspoortwet in verband met het herinrichten van de reisdocumentenadministratie en heeft als nummer 31324.