Beveiligingscamera’s hangen vaak verkeerd

De beeldkwaliteit van de helft van alle bewakingscamera's in winkels is zo slecht dat de politie er niets aan heeft. Opsporing van overvallers, winkeldieven en oplichters wordt zo bemoeilijkt. Dat concludeert het speciale anti-overvalteam van de politie Flevoland.

In de Telegraaf een artikel met de titel Beveiligingscamera's hangen vaak verkeerd:

De beeldkwaliteit van de helft van alle bewakingscamera's in winkels is zo slecht dat de politie er niets aan heeft. Opsporing van overvallers, winkeldieven en oplichters wordt zo bemoeilijkt. Dat concludeert het speciale anti-overvalteam van de politie Flevoland. […] "Door een lage resolutie zijn veel bewakingsbeelden korrelig en niet bruikbaar", aldus Leo Dortland van de politie Flevoland. Bijkomend probleem is dat apparatuur vaak verkeerd is opgehangen of winkeliers niet weten hoe het systeem werkt. Daardoor gaat potentieel bruikbaar beeld verloren. […]

Ook professionele camera's op straat blijken soms waardeloos. Zo sloeg de politie Amsterdam afgelopen zomer alarm omdat bomen het zicht belemmerden. Recent pleitte korpschef Bernard Welten voor aanpassing van de privacyregels. Winkeliers moeten volgens hem ook camera's mogen ophangen aan hun pui om beelden te maken van de stoep en straat voor hun winkel. Dat is nu verboden.

Wel benadrukt de brancheorganisatie dat regelgeving nog duidelijker opnamen in de weg staat. "Beelden mogen maximaal 24 uur worden bewaard. Anders is toestemming nodig. Dan mis je vaak de voorbereidingshandelingen van bijvoorbeeld overvallers."