Winkeliers mogen camera op straat richten

Minister Ter Horst wil het mogelijk maken dat winkeliers ook op de straat voor hun winkel camerabeelden mag opnemen. Nu kan dat alleen binnen de winkel.

Uit een artikel in het Parool:

Winkeliers mogen binnenkort hun bewakingscamera's ook naar buiten richten. Een deel van de straat mag dan vanuit winkels worden gefilmd. Minister Guusje ter Horst wil dat mogelijk maken. Nu mogen winkeliers alleen binnen hun winkels opnamen maken. Vanwege de privacy moeten ze ervoor zorgen dat de openbare weg buiten beeld blijft. Het nadeel daarvan is dat overvallers voor binnenkomst snel een muts of sjaal voor hun gezicht kunnen trekken. Die zijn daardoor, aldus Ter Horst, op de opnamen van bewakingscamera's veelal 'alleen met afgedekte gezichten' te zien. Hoofdcommissaris Bernard Welten van de Amsterdamse politie wordt op zijn wenken bediend met de voorstellen van Ter Horst. In zijn nieuwjaarstoespraak pleitte hij al voor een wetswijziging die het mogelijk maakt ook buiten winkels camera's op te hangen.

In het artikel 'Camera buiten: Het mag, ik ben dolblij!':

''Ik ga meteen camera's op de straat richten,'' zegt Paul Welzenbach, boekhouder van juwelier Nusselein op Plein 40-45. ''Sterker nog, ik ga extra camera's ophangen. […]" ''Als overvallers nu in het beeld van onze camera's komen, hebben ze vaak al een bivakmuts of een panty over hun hoofd getrokken. Zodra we ook buiten kunnen filmen, kunnen we voor die tijd hun gezichten vastleggen. Of ze moeten op straat al iets over hun hoofd trekken, maar dat valt natuurlijk enorm op.'' ''Dat eeuwige gezeur over het recht op privacy is in deze gevallen absolute flauwekul. […]