Voorstel cameratoezicht door burgers in Zoetermeer

In Zoetermeer wordt het plan tot cameratoezicht door burgers binnenkort besproken door de raad.

Het Algemeen Dagblad schrijft over een voorstel tot cameratoezicht door burgers in Zoetermeer:

Ingegooide ruiten en opgeblazen prullenbakken bij scholen en verenigingen moeten tot het verleden behoren. Met camera's op gebouwen dient elke vorm van vandalisme te worden tegengegaan. […] De beelden worden live uitgezonden via de website van de betreffende school of vereniging. Bezoekers van de internetpagina kunnen op die manier toezicht houden op wat er bij de school of vereniging gebeurt. Als er iets verdachts is te zien, wordt de politie ingeschakeld. De opnamen worden niet opgeslagen.

Een vergelijking met het cameratoezicht op de Nelson Mandelabrug wil Fries niet maken. Die brug wordt niet door burgers maar door de politie in de gaten gehouden en dat kost 30.000 euro per jaar. Het initiatief om camera's bij scholen en verenigingen op te hangen is daarentegen een eenmalige investering van 11.000 euro. Als de camera's er komen, wordt na een jaar een evaluatie gehouden. Op 2 maart wordt het plan tijdens de raadscommissie burger en bestuur besproken, waarna de gemeenteraad het laatste woord heeft.