RTV Rijnmond reist dagenlang met gekraakte OV-chipkaart

RTV Rijnmond heeft de afgelopen dagen zonder problemen gereisd met een gemanipuleerde OV-chipkaart. In theorie zou de gehackte kaart binnen 24 uur door het OV-chipsysteem moeten zijn opgemerkt om daarna direct te worden geblokkeerd. De praktijk wees uit dat er minstens twee dagen gratis mee gereisd kon worden.

In RTV Rijnmond reist dagenlang met gekraakte OV-chipkaart meldt RTV Rijnmond:

RTV Rijnmond heeft de afgelopen dagen zonder problemen gereisd met een gemanipuleerde OV-chipkaart.

In theorie zou de gehackte kaart binnen 24 uur door het OV-chipsysteem moeten zijn opgemerkt om daarna direct te worden geblokkeerd. De praktijk wees uit dat er minstens twee dagen gratis mee gereisd kon worden. Metrovervoerder RET en Translink Systems die de reisgegevens beheren, hebben eerder laten weten dat fraude met de OV-chipkaart zinloos is, omdat een gemanipuleerde kaart snel door het systeem zou worden opgemerkt en geblokkeerd. Translink Systems zegt dat elke nacht in een zogeheten night-audit de gegevens van de poortjes worden vergeleken met de centrale databank.

[RET] Directeur Peters zegt niet verrast te zijn door het onderzoek van RTV Rijnmond; hij had een dergelijke hackpoging wel verwacht. Volgens hem is er geen aanleiding om de beveiliging van de OV-chipkaart aan te passen. Fraudeurs die tegen de lamp lopen, hangt een zware straf boven het hoofd, aldus Peters.

Trans Link Systems, de producent van de OV-chipkaart, heeft in een reactie tegenover het ANP gezegd dat het wist dat er onrechtmatigheden plaatsvonden met de bewuste ov-chipkaart. Omdat het maar om één 1 eurocent ging werd besloten niet overhaast in te grijpen. De kaart is door Trans Link Systems inmiddels geblokkeerd.

In Radboud Universiteit kraakt weer chipkaart staat verder:

RET laat in een reactie weten deze vorm van fraude tot geen enkel financieel nadeel leidt voor de betalende reiziger en dat er in deze fase extra voorzichtig omgegaan wordt met het blokkeren van kaarten omdat het vervoersbedrijf niet ten onrechte bonafide gebruikers wil duperen.