Ruim meer dan 200 camera’s in Rotterdam

In het centrum van Rotterdam komen extra toezichtcamera's te hangen. De gemeente heeft ook het cameratoezicht in Rotterdam-Zuid uitgebreid.

Het Algemeen Dagblad meldt in het artikel Nu meer dan 200 camera's in Rotterdam:

In het centrum van Rotterdam komen extra toezichtcamera's te hangen. De gemeente heeft ook het cameratoezicht in Rotterdam-Zuid uitgebreid. De camera's moeten overlast en geweld op straat terugdringen en het veiligheidsgevoel vergroten. Ook worden de beelden gebruikt bij politieonderzoeken. Met de nieuw aangewezen gebieden komt het aantal camera's in de stad ruim boven de 200. […]

In 2000 voorzag Rotterdam voor het eerst delen van de stad van cameratoezicht. Het Stadhuisplein en het Saftlevenkwartier hadden de primeur. Sinds 2005 neemt het aantal camera's een hoge vlucht. In 2007 kwamen aan de hand van toezichtcamera's ongeveer 18.000 incidenten aan het licht. In dat jaar werden in 2000 opsporingszaken camerabeelden gebruikt.

Er zijn overigens bij mijn weten veel meer dan 200 camera's van de gemeente zelf in Rotterdam te vinden. In het jaarverslag over 2007 van de Ombudsman van Rotterdam stond onder meer:

Cameratoezicht: 1900 RET beeldschermen/camera's en 212 beeldschermen / camera's in het hart van Rotterdam worden door 24 agenten en 58 Stadstoezichtmedewerkers 24 uur per dag bekeken. Er zijn plannen om er duizenden aan toe te voegen.

Dat zullen er in 2008 echt niet minder geworden zijn.