Websitebeheerder moet Google-citaat aanpassen

Afbeelding: Barbara Streisand House van THX138 (alle rechten voorbehouden, citaat)

In haar zoekresultaten toont Google citaten van de geindexeerde websites. Misleidende citaten moeten door de geindexeerde website aangepast worden.

In het artikel Hof: sitebeheerders moeten Google-fouten corrigeren schrijft Webwereld:

Miljoenhuizen werd in 2009 aangeklaagd door Zwartepoorte, die schade zou lijden wegens onterechte suggestie dat het bedrijf failliet was. Bij de zoekactie ‘Zwartepoorte failliet’ toonde Google een link naar Miljoenhuizen met het tekstfragment: “Volledige naam: Zwartepoorte Specialiteit: BMW … Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis. Ik heb bij Boot Rialto gewerkt…”

Op de bronpagina in kwestie bleek echter zonneklaar dat het een reactie betreft over het faillissement van Boot Rialto, en niet Zwartepoorte. Google heeft twee niet-gerelateerde snippets bij elkaar geveegd en wekt zo zelf op de resultatenpagina de suggestie dat Zwartepoorte failliet is.

Desalniettemin vond de rechter dat Miljoenhuizen zijn site moest aanpassen, op straffe van 500 euro per dag. En het Hof schaart zich nu volledig achter deze controversiële uitspraak.

Door al die aandacht kwam de gewraakte Google snippet alleen maar hoger in de resultatenlijst. “Typisch het  Barbara Streisand effect”, sneert hij.