Beelden cameratoezicht bedroevend slecht

Afbeelding: Jephson Housing Association CCTV system van Lydia | Licentie: CC BY

Veel van de beveiligingscamera’s die bij bedrijven hangen blijken slecht beeldmateriaal op te leveren, dat onbruikbaar is in opsporing.

In het artikel Cameratoezicht faalt schrijft het AD:

De Raad van Korpschefs noemt de kwaliteit van beelden die geregeld worden aangeleverd na een misdrijf ‘tenenkrommend’. Woordvoerder Ron Looije van de Raad van Korpschef zegt in het AD: ‘Als politie wil je zoveel mogelijk tips om een zaak op te kunnen lossen. Maar ook zo sterk mogelijk bewijs in een eventuele strafzaak. Als je ziet welk beeldmateriaal er geregeld binnenkomt, dan is dat heel droevig en mag je er eigenlijk weinig van verwachten.’

Zo liet de politie dinsdagavond in tv-programma Opsporing Verzocht bewakingsbeelden zien van de gewelddadige overval op het waardetransportbedrijf Brinks in Amsterdam. Criminelen gingen er met miljoenen vandoor. Vooral op camera’s die buiten hingen, waren slechts schimmen te zien.  […] Dat slechte beelden verstrekkende gevolgen kunnen hebben in een strafproces, bleek vorig jaar. Een berover bij pinautomaten werd zeventien keer gefilmd, maar vrijgesproken omdat hij slechts op één beeld enigszins herkenbaar was.