Een op vijf controles vingerafdruk AH betalingssysteem mislukt

Uit een onderzoek blijkt dat biometrische toegangsbeveiliging nooit 100 procent betrouwbaar kan zijn. Men pleit voor een combinatie van technieken.

Op nu.nl staat in het artikel Geen volledige veiligheid door biometrische techniek:

Een irisscan is niet voor 100 procent betrouwbaar. Net als het nieuwe betalingssysteem waarmee Albert Heijn vorig jaar in Breukelen heeft proefgedraaid. […] Onderzoeker Annemarie Sprokkereef stelt vast dat de controle via een scan van een vinger in één op de vijf gevallen faalt. Dat geldt ook voor de handafdruk die toegang geeft tot een school of een zwembad.

Van de biometrische vormen van beveiliging voldoet de irisscan met 4 procent kans op een fout nog het best, aldus de Tilburgers. […] Voor optimale betrouwbaarheid vinden ze het echter gewenst dat er naast een irisscan of andere techniek een tweede systeem wordt gebruikt, bijvoorbeeld een pincode of spraakherkenning.