LHV: Openheid EPD kan patient rauw op dak vallen

Huisartsen waarschuwen dat de openheid van een medisch dossier een patiënt rauw op het dak kan vallen. Wat gebeurt er als een patiënt thuis zijn dossier inkijkt en een uitslag van een onderzoek ernstiger lijkt dan het in werkelijkheid is?

In het artikel De rauwe kanten van het patiëntendossier in de Volkskrant:

Iedereen moet in 2010 bij zijn elektronisch patiëntendossier kunnen, vindt de Kamer. […] Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen alle Nederlanders straks inzage in hun elektronisch patiëntendossier (EPD). Vanzelfsprekend, denkt u misschien. Maar huisartsen waarschuwen dat die openheid wel eens rauw op het dak kan vallen. Het is niet altijd prettig te weten wat artsen noteren in het dossier van hun patiënten, betoogt Margriet Niehof van de Landelijke Huisartsen Vereniging, LHV. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een patiënt alleen thuis zijn dossier inkijkt en een labuitslag ziet die ernstig lijkt, maar in de praktijk best meevalt? Of wat te doen met een aantekening van een huisarts die vermoedt dat zijn patiënt manisch-depressief is? […] En wat te doen met de gevoelige codes zoals BER, die artsen gebruiken om een ‘buitenechtelijke relatie’ van een patiënt in zijn dossier te vermelden? Artsen noteren zo’n BER omdat de affaire mogelijk van belang is als patiënten zich later melden met psychische problemen of geslachtsziekten.

Op dit moment hebben patiënten al het wettelijk recht op inzage in hun patiëntdossier. Maar anders dan bij het landelijke EPD, dat straks altijd en overal is te raadplegen, gebeurt dat in de beslotenheid van de spreekkamer. De huisarts kan zo nodig een toelichting geven. Die mogelijkheid bestaat bij het EPD niet. Dat baart de huisartsen zorgen.