Mailen is moeilijk: juli 2011

Afbeelding: Mac Keyboard van Declan Jewell | Licentie: CC BY

Het ministerie van Veiligheid en Justitie verstuurde afgelopen maand een slordige e-mail op een slordige manier.

In het artikel Mailen is moeilijk: juli 2011 van Bits of Freedom:

SamariuM is een website waarbij je, misschien nog wel meer dan anders, verwacht dat ze voorzichtig omgaan met de persoonsgegevens van haar bezoekers. De website, bedoeld voor jongeren met sadomasochistische-gevoelens, stuurde eerder deze maand een e-mail met de bevestiging een aankomend feest. De e-mailadressen van alle 65 aangeschreven ontvangers waren daarbij zichtbaar. Een dag later bood de organisatie haar excuses aan – per e-mail met, naar het lijkt, opnieuw alle adressen zichtbaar.

En ook het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt het maar moeilijk om een e-mail te sturen naar een grote groep ontvangers. Het ministerie stuurde een e-mail aan ongeveer 150 security officers met informatie over de verkorting van de bewaartermijn van gegevens over jouw internetgebruik. Elke ontvanger kon zien wie nog meer deze e-mail gekregen had. De adressering bleek niet het enige slordige, ook de informatie over de bewaarplicht was onvolledig en verouderd.

In één van de commentaren op het artikel schrijft iemand over het probleem bij SamariuM:

De mail was namelijk wel degelijk verstuurd met iedereen in BCC. Alleen bleek het mailprogramma waar de mail vertrokken was een bug te bevatten waardoor bij meer dan 50 ontvangers BCC in TO veranderd werd (voor de geeks: dit was roundcube 0.4…de bug zou intussen opgelost moeten zijn bij de nieuwste versies).