Fout in software legt ziekenhuis plat

Afbeelding: Hospital van Chelsea Stirlen | Licentie: CC BY-NC-ND

Operaties konden niet doorgaan in een Gronings ziekenhuis als gevolg van een fout in de software van een switch.

Webwereld schrijft in het artikel Softwarefout in switch legt ziekenhuis lam:

Een softwarefout in een switch blijkt de oorzaak te zijn van het gecrashte ict-netwerk van het Groningse ziekenhuis UMCG. Operaties gingen niet door, poliklinieken werden grotendeels gesloten.

De switch bevindt zich in het hoogste niveau van het netwerk en de storing zorgde ervoor dat alle in hiërarchie lager gelegen switches zich afsloten. Daardoor was binnen het netwerk geen verkeer meer mogelijk en kon medisch personeel niet bij belangrijke data en applicaties.

De getroffen switch is tevens de netwerkschakelaar naar het backupsysteem, dat daardoor niet bereikbaar was, zegt woordvoerder Joost Wessels van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “In de evaluatie van de crash wordt de kritieke rol van de switch wat betreft het backupsysteem zeker meegenomen”, zegt hij.

Het is niet de eerste keer dat de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis is verstoord door het falen van de ict. Vorig jaar legde een storing in een server het netwerk vijf dagen plat. In november 2009 was er een defect in de tijdsregistratie, waardoor personeel niet meer in de digitale agenda kon kijken en niet meer duidelijk was welke patiënt op welk tijdstip met welke arts een afspraak had.