Winkeliers mogen nu al camera’s op de openbare weg richten

Winkeliers mogen camera's op de openbare weg richten om hun bedrijf beter te beveiligen tegen overvallers. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd. 

In het artikel Camera's niet alleen in winkel in het Parool:

Winkeliers mogen camera's op de openbare weg richten om hun bedrijf beter te beveiligen tegen overvallers. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd. Eind januari meldde minister Guusje ter Horst dat ze cameratoezicht buiten winkels mogelijk wilde maken. Naar nu blijkt is daar geen wetswijziging voor nodig. Volgens een woordvoerder van de minister wordt de wet ruimer geïnterpreteerd en mogen winkeliers camera's nu al op de stoep voor hun winkel richten.

''Wat precies is toegestaan, verschilt van geval tot geval," zegt een woordvoerder van de minister. De belangrijkste voorwaarde is dat de camera's alleen worden gebruikt ter beveiliging van de zaak. ''Ondernemers moeten er wel goed over hebben nagedacht en niet zomaar overal in de straten rond de winkel camera's ophangen," zegt de woordvoerder. […]

Problemen met de privacywetgeving verwacht het ministerie niet.'' Als burgers vinden dat ze door de camera's in hun bewegingsvrijheid worden beperkt, staat het ze vrij naar de rechter te stappen,'' zegt de woordvoerder.