Ten onrechte als verdachte geregistreerd

Afbeelding: Politie van mystic_mabel | Licentie: CC BY-SA

Zo’n 2.800 mensen staan nog als verdachte in een register van de politie, terwijl ze in werkelijkheid al zijn vrijgesproken.

Het Algemeen Dagblad schrijft in Politie blundert met verouderd computersysteem:

Een register waarin de politie gegevens van verdachten opslaat, staat bol van ernstige fouten. Zo komen er zeker 8000 personen in voor die al zijn overleden. […] Daarnaast zijn in het computersysteem de persoonsgegevens opslagen van zeker 2.800 personen, terwijl die in werkelijkheid al zijn vrijgesproken van alle delicten waarvan zij werden verdacht. Zij staan ten onrechte te boek als verdacht en crimineel.

De Raad van Korpschefs van de politie erkent de fouten. […]

Door de blunders kunnen personen ten onrechte door agenten worden benaderd alsof zij gevaarlijke of verslaafde criminelen zijn. […] Het kan er ook toe leiden dat personen onterecht sneller onder verdenking komen te staan als er in hun buurt bijvoorbeeld een straatroof wordt gepleegd.

Het rapport is inmiddels gepubliceerd op de website van de WRR.