Proef met cameratoezicht door iedereen met internet

Zoetermeer gaat een jaar lang experimenteren met cameratoezicht via internet. D66 vraagt zich af of de camera's niet ook het doelwit van vandalen kunnen worden.

Het Algemeen Dablad meldt in het artikel :

Zoetermeer gaat een jaar lang experimenteren met cameratoezicht via internet. […]

De camerabeelden zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week door iedereen die over een internetaansluiting beschikt te bekijken. Wie op deze manier getuige is van vernielingen of andere misstanden, kan actie ondernemen, bijvoorbeeld door de politie te bellen. De gemeente die voor de proef 10.000 euro beschikbaar stelt, vindt het positief als burgers actief worden betrokken bij het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid rondom de gebouwen. Verder moet van de camera’s een preventieve werking uitgaan.

D66 is voor de proef maar ook enigszins bezorgd dat de camera's zelf het doelwit van vandalen kunnen worden. Volgens de gemeente is de Wet bescherming Persoonsgegevens niet van toepassing, omdat de camerabeelden niet worden opgeslagen.