Ook Utrecht begonnen met kentekenparkeren

Ook de Gemeente Utrecht is nu begonnen met het invoeren van kentekenparkeren. De gemeente is deze week begonnen met het vervangen van de automaten.

In het persbericht Nieuwe parkeerautomaten met kentekeninvoer van de Gemeente Utrecht:

Deze week is de gemeente Utrecht gestart met het vervangen van de parkeerautomaten in de binnenstad. De nieuwe automaten maken digitaal parkeren mogelijk en werken daardoor anders dan de huidige. […]

Wat parkeerders vooral zullen opmerken is dat zij voortaan hun kenteken moeten invoeren voor het kopen van een parkeerkaartje. Dit is een belangrijke stap naar het digitaal parkeren, waarbij het kenteken wordt vastgelegd in een centrale database. Met digitaal parkeren en de nieuwe automaten wordt real-time parkeren mogelijk. De parkeerder betaalt dan alleen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd via bel- of smsparkeren of met creditcard. Naar schatting wordt dit volgend jaar ingevoerd.

In het persbericht verwijst de Gemeente naar de pagina Digitaal parkeren doe je zo met meer informatie. Er wordt summier uitgelegd wat het is:

Bij digitaal parkeren staat het kenteken centraal. De bewonersvergunning, de bezoekerskaart en het parkeerkaartje worden straks centraal geregistreerd op kenteken. De parkeercontroleur scant het kenteken en kan zo zien of een voertuig goed geparkeerd staat.

Vanzelfsprekend worden ook de voordelen genoemd:

Door de registratie op kenteken zijn fysieke bewijsmiddelen, zoals parkeervignetten, bezoekerspassen en parkeerkaartjes niet meer nodig. […] Fysieke bewijsmiddelen zijn gevoelig voor verlies, diefstal en fraude. Met digitaal parkeren neemt de fraudegevoeligheid af.

Vanzelfsprekend worden er geen nadelen genoemd.