Meer cameratoezicht in Alkmaar

Gemeente Alkmaar breidt het cameratoezicht in de stad uit, van 24 naar 35 camera's. Alle camera's zijn op afstand bestuurbaar, in alle richtingen te draaien en hebben een groot inzoomvermogen.

In het persbericht Beter toezicht in binnenstad door meer camera’s van de Gemeente Alkmaar wordt gemeldt:

Na een geslaagde proef met plaatsen van camera’s in het gebied rondom de Vest, stemde burgemeester Piet Bruinooge in 2007 in met het cameraplan. […] Een onderdeel hieruit is een nieuw camerasysteem en uitbreiding van het aantal camera’s in de binnenstad van 24 naar 35 camera’s.

’De uitbreiding van het observatiegebied vergroot niet alleen feitelijk de veiligheid in de stad, maar vooral ook het gevoel van veiligheid bij bewoners, mensen die in dit gebied werken en bezoeken.’

In totaal hangen er nu 35 camera’s in de binnenstad. Alle camera’s zijn op afstand bestuurbaar in alle richtingen en hebben een heel groot inzoomvermogen. Van alle camera’s worden 24 uur per dag opnames gemaakt. Deze beelden worden opgeslagen op een harde schijf en vijf dagen bewaard. Ook worden de beelden live bekeken door de centralist, zowel overdag als zondag tot en met donderdag van 19.00 tot 03.00 uur en zaterdag en zondag van 20.30 tot 04.30 uur. De centralist neemt bij een constatering van een delict altijd contact op met de politie. De beelden zijn niet bestemd zijn voor particuliere doeleinden. Alleen de politie mag het beeldmateriaal opvragen en beslissen of derden de beelden mogen inzien.

Om de privacy te waarborgen zijn de camera’s zo geplaatst dat ze puur gericht zijn op de openbare weg. Het is absoluut niet mogelijk om via de ramen van woningen en winkels naar binnen te kijken. Automatisch worden deze vlakken in beeld zwart gemaakt.