Proef met treinkaartjes kopen via internet

Treinreizigers kunnen bij wijze van proef sinds maandag bij de NS treinkaartjes kopen via internet.

Op nu.nl wordt in het artikel Proef met treinkaartjes kopen via internet gemeld:

Treinreizigers kunnen bij wijze van proef sinds maandag bij de NS treinkaartjes kopen via internet. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. […]

'Het is voor reizigers comfortabeler een kaartje vanuit huis te kopen'', aldus de woordvoerder. […] ''We kunnen bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen kaartjes op een traject goedkoper maken en zo vraag beïnvloeden.''

Een verschil met kaartjes die bij de automaat gekocht worden is dat op de zelf geprinte tickets de naam en geboortedatum van de reiziger staan. ''Dat is nodig om fraude te voorkomen.'' Bij controles moet dan ook behalve het kaartje een identiteitsbewijs overlegd worden

De Nederlandse Spoorwegen schrijft op haar site op de pagina Reizen met het e-ticket:

Zorg dat u altijd het e-ticket en het geldige identificatiebewijs op dezelfde naam bij u heeft. Bij controle in de trein en op de stations bent u verplicht om beide te tonen. […] Een geldig e-ticket staat op naam van de reiziger, en het identificatiebewijs vermeldt dezelfde naam. U kunt uw e-ticket dus niet aan een ander geven.

En op Zo koopt u een e-ticket:

Tijdens de bestelling vult u de volledige naam en geboortedatum in van de persoon die met het e-ticket zal reizen. Het is belangrijk dat u de gegevens overneemt van het geldige identitficatiebewijs (paspoort, identiteitskaart en rijbewijs). De initialen, naam en geboortedatum worden op het e-ticket geprint, precies zoals u opgaf.

De algemene voorwaarden die specifiek voor dit type kaartjes geldt, is ook te downloaden van de website.