Ombudsman: “Overheid is als een oesterschelp”

Afbeelding: Alex Brenninkmeijer, Right to Know Day 2011 van Sebastiaan ter Burg | Licentie: BY-SA

De overheid heeft stelselmatig de neiging om zich te sluiten als een oesterschelp, er mag niets buiten komen – zegt de Ombudsman.

In het artikel Ombudsman: ‘Overheid is als een oesterschelp’ bij de Vereniging van Onderzoeksjournalisten:

De openbaarheid van de overheid laat veel te wensen over, vindt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. […]

‘De WOB is gewoon een instructie juridische oorlogsvoering over openbaarheid geworden. Als het erop aankomt, leidt de overheid burgers en journalisten een juridische jungle in. Het kost jaren om daar doorheen te komen, en daarna heeft het nauwelijks zin meer dat het naar buiten komt. Daarom zeg ik: schaf de WOB af en kom met een ander regime, gebaseerd op het uitgangspunt van burgerschap. Het is voor het vertrouwen in de democratische rechtsstaat essentieel dat de overheid actief informatie verstrekt. […]

‘In de eerste plaats zie je dat de overheid stelselmatig de neiging heeft zich te sluiten als een oesterschelp: er mag niets naar buiten komen. Als tweede – dat zie je vooral in het Haagse – is er de houding dat bewindspersonen uit de wind moeten worden gehouden. […]