Overleg Openbaar Ministerie en CBP over overvallersgezocht.nl website

Het Openbaar Ministerie gaat met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om de tafel over de website overvallersgezocht.nl. Zo moeten de gegevens van verdachten op de site afgeschermd worden voor zoekmachines en archieven, en moeten fouten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd. Daarnaast moet de site worden geëvalueerd.

Op nieuws.nl in het artikel OM en privacywaakhond praten over overvallerssite:

Het Openbaar Ministerie gaat met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om de tafel over de website overvallersgezocht.nl. Op die site staan gegevens van verdachten van overvallen. Het OM heeft de regels voor plaatsing op die site al aangepast na overleg met het CBP, maar wil over een paar punten nog praten. Het CBP zegt bij het OM te hebben aangedrongen op drie punten. Zo moeten de gegevens van verdachten op de site afgeschermd worden voor zoekmachines en archieven, en moeten fouten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd. Daarnaast moet de site worden geëvalueerd.

Het CBP hamert op de regels omdat de impact van het plaatsen van gegevens op een site als overvallersgezocht.nl zeer groot is. Iets dat op internet wordt geplaatst, kan daar namelijk niet zo eenvoudig van worden verwijderd. […] De Nationale ombudsman kondigde al eerder een onderzoek naar de site aan na een klacht van een man die werd verdacht van het beramen van een overval op een supermarkt. De man had nog niets gedaan maar zou met dat doel foto’s hebben gemaakt van de winkel. Hij vindt dat hij onterecht op de site staat. De informatie van de man is inmiddels verwijderd.

Het genoemde incident speelde in januari van dit jaar.