Arriva test doorsturen camerabeelden naar meldkamer

De politie kan binnenkort live meekijken bij gewelddadige incidenten in de trein. Vervoerder Arriva start nog deze maand met een experiment waarbij de treinmachinist camerabeelden kan doorprikken naar de meldkamer van de politie.

Uit het artikel Politie kijkt met je mee in de Spits:

De politie kan binnenkort live meekijken bij gewelddadige incidenten in de trein. Vervoerder Arriva start nog deze maand met een experiment waarbij de treinmachinist camerabeelden kan doorprikken naar de meldkamer van de politie. Arriva houdt de proef op het traject Leeuwarden-Groningen, meldt Arriva-directeur Anne Hettinga. Arriva test dit nieuwe veiligheidssysteem met vier speciaal daarvoor aangepaste en met camera's uitgeruste treinen. Passagiers die zich bedreigd voelen, kunnen op een knop drukken, waardoor de machinist op de bok in beeld en geluid kan waarnemen wat er gaande is. Bij een ernstige situatie kan de machinist besluiten om de beelden onmiddellijk door te zetten naar de meldkamer van de politie. De medewerkers op de meldkamer kunnen vervolgens inschatten of inzet van agenten nodig is. Los daarvan reizen nu al incidenteel politieagenten in burger mee op het traject Leeuwarden-Groningen.