Oplichters misbruiken logo politie in malware

Bredolab waarschuwing.

Oplichters gebruiken het logo van de politie in malware om gebruikers er van te overtuigen 100 euro te betalen. Het doet meteen denken aan Bredolab.Een website die vermoedelijk van de politie is, vermeld in het artikel Let op voor melding op uw beeldscherm zogenaamd van de politie:

Een aantal melders heeft tijdens een bezoek op internet een ‘fout-melding’ gekregen, waarbij het logo van de politie wordt gebruikt. In deze melding wordt verteld dat uw computer gebruikt zou worden voor illegale activiteiten en derhalve geblokkeerd wordt. Er zou volgens 100 euro moeten worden betaald via Paysafe, anders zullen zogenaamd binnen 24 uur alle bestanden van de computer worden gewist. Er wordt ook een e-mail adres genoemd waarnaar u bepaalde informatie moet sturen om de boete te betalen en de blokkering op te heffen. Let Op! Deze melding is niet afkomstig van de politie.

Uit de binnengekomen meldingen blijkt dat de betreffende mededeling niet kan worden verwijderd. Geadviseerd wordt om met de computer naar een computerdeskundige te gaan om deze vrij te maken van schadelijke programma’s. Daarnaast adviseren wij uiteraard om niet tot betaling over te gaan. Personen die het slachtoffer zijn geworden van deze praktijken kunnen aangifte doen van (poging tot) computervredebreuk bij het dichtstbijzijnde politiebureau.