Verzoek strippenkaart per 25 juni uit Amsterdamse metro

De Stadsregio Amsterdam heeft bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een verzoek gedaan om ontheffing op de verplichting voor het accepteren van de strippenkaart in de Amsterdamse metro. Als het aan de stadsregio ligt, kan per 25 juni alleen nog maar gereisd worden met de OV Chipkaart.

Uit een nieuwsbericht op de website van Stadsregio Amsterdam blijkt dat het de bedoeling is dat per 25 juni alleen nog maar met de OV Chipkaart in de Amsterdamse metro gereist kan worden:

De Stadsregio Amsterdam heeft vandaag de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat schriftelijk verzocht om een ontheffing voor het moeten accepteren van […] ‘de strippenkaart’, in de metro van Amsterdam. Hiermee is officieel de procedure gestart die moet leiden tot het sluiten van alle metropoortjes in Amsterdam op 25 juni 2009. Vanaf deze datum zullen de metropoortjes dan alleen nog open gaan voor reizigers die de OV-chipkaart gebruiken.

Bij GVB kan in de metro al sinds april 2006 en in trams en bussen sinds oktober 2008 worden gereisd met de OV-chipkaart. Bij Connexxion kan dit in Amstelland-Meerlanden sinds september 2008 en in de Zaanstreek sinds 25 april 2009. Arriva werkt momenteel hard aan de invoering van het systeem in Waterland. De verwachting is dat ook zij begin juni, voordat de metropoortjes sluiten op 25 juni, gereed zijn voor het ‘reizen op saldo’ met de OV-chipkaart. Het uitzetten van de strippenkaart in de metro per 25 juni 2009 is wenselijk, omdat daarmee het zwartrijden aanzienlijk zal worden teruggedrongen en daarmee ook de sociale veiligheid in de metro verbeterd wordt. Daarnaast spelen ook de hoge kosten van de ‘duale fase’ (waarin strippenkaart en OV-chipkaart naast elkaar bestaan) een rol. Het openhouden van de poortjes kost GVB naar schatting maandelijks € 800.000,-.