Tussenevaluatie cameratoezicht in uitgaansgebied Ede

De gemeente Ede gaat alle camera's vervangen. Het bestuur van de gemeente vind de camera's een waardevolle bijdrage aan het voorkomen van incidenten en het opsporen van daders.

Wegens success wordt het cameratoezicht geprolongeerd, zo schrijft de gemeente Ede in een persbericht op haar website:

Het cameratoezicht in de binnenstad van Ede wordt verbeterd. Alle huidige camera's worden nog dit jaar vervangen. Nu nog gaat het om een mix van statische en beweegbare camera's. Hiervoor in de plaats komen vijftien beweegbare camera's, die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de beelden verbetert.

Over de resultaten schrijft de gemeente:

Sinds de invoering van cameratoezicht is het aantal incidenten van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen, vernieling/vandalisme en geweld, bedreiging en mishandeling in het uitgaansgebied van Ede Centrum aanzienlijk afgenomen, terwijl dit in de rest van Ede-stad gelijk gebleven is. Het aantal geweldsincidenten in het cameragebied ligt in 2008 op vrijwel hetzelfde niveau als in 1998. Het aantal ernstige geweldsincidenten ligt iets lager dan in 1998. In overeenstemming met resultaten uit landelijk (en internationaal) onderzoek zijn er geen aanwijzingen dat cameratoezicht leidt tot het voorkómen van geweldsincidenten. De kans om daders te pakken is met cameratoezicht veel groter.

De woordvoerder van de gemeente in een toelichting:

,,In het weekend worden de beelden vaak live bekeken. Bezoekers van het uitgaansgebied weten dat. Alleen is het natuurlijk zo dat personen die drank en/of drugs gebruiken dit vergeten…''