Verkoop camerabeelden parkeergarage schending privacy

NRC Next maakte geen melding van de gebeurtenissen rond Jan Smit, Yolanthe van Kasbergen en Wesley Snijder. De redactie legt uit dat waar het cameratoezicht toe kan leiden eigenlijk nog wel het meest interesante aspect is.

De hoofdredacteur van nu.nl schreef gisteren op NuBlog in het de posting Nieuws van nationaal belang?: Als we puur op aantallen afgaan, is het nieuws dat Yolanthe en Jan Smit uit elkaar gaan een van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van dit jaar. […] Het nieuws is nu bijna 800.000 keer gelezen. Hiermee is 'palinggate' dit jaar na Schiphol en Apeldoorn het meest gelezen.

Even daarvoor bracht het ANP het nieuws met een heuse prio1-notering. Dit tot verbazing van Volkskrant-journalist Bas Timmers: "Belachelijk. ANP-alarm omdat Jan Smit en Yolanthe uit elkaar gaan."

Behalve dat het genoemd werd in een column kwam de gebeurtenis niet ter sprake in NRC Next. NRC Next's redactie schrijft daarover in het artikel Het grootste nieuws na Schiphol en Apeldoorn:

Waarom we er journalistiek niet over schreven? Chef nrc.next Titia Ketelaar licht het toe:

Is het nieuws als twee twintigers uit elkaar gaan? Het meest interessante aan Jan, Yolanthe en Wesley is het feit dat cameratoezicht dus hiertoe kan leiden – schending van privacy. Dat betekent dat je als BN’er, als politicus, of als gewone burger dus eigenlijk vogelvrij bent – de bewaker die de banden had moeten vernietigen, deed dat niet, maar speelde ze door aan RTL Boulevard en anderen.

Titia gaf al aan dat het eigenlijk veel interessanter is hoe RTL Boulevard aan de parkeergaragebeelden kwam. NRC-redacteur Marieke van Twillert belde even rond en kwam met het volgende:

De bewuste opnames zijn gemaakt door camera’s van een beveiligingsbedrijf in een parkeergarage. Die beelden zijn verkocht aan de redactie van RTL Boulevard. […]

Die opnamen hadden nooit mogen verdwijnen uit de camera’s van de parkeergarage, stelt Rutger Advocaat, verbonden aan ondernemersorganisatie Vebon. […] Wij proberen de veiligheid in Nederland met camera’s te vergroten, maar dit is een totaal verkeerd gebruik ervan.”

Het opzettelijk filmen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd. Er staat maximaal twee maanden celstraf op. In dit geval is het aannemelijk dat er beelden zijn gebruikt van een camera die er al hing. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens mag „de burger” in het openbaar „minder respect” voor zijn persoonlijke levenssfeer verwachten dan in zijn huis.