PVV steunt achterkamertjespolitiek ACTA

Afbeelding: Blurred "SECRET" stamp van RestrictedData | Licentie: CC BY

Een motie om de onderhandelingen over de ACTA stil te leggen heeft het op het laatste moment niet gehaald door een 180 graden draai van de PVV.Webwereld schrijft in het artikel PVV draait, ACTA-motie tegen Verhagen weggestemd:

Minister Verhagen heeft toch de handen vrij om tijdens de vergadering van de Wereldhandelsorganisatie te praten over de Nederlandse ondertekening van het antipiraterijverdrag ACTA. Een motie van D66-Kamerlid Kees Verhoeven die Verhagen een spreekverbod zou moeten opleggen, is door een meerderheid van de Kamer verworpen. Aanvankelijk toonde de PVV zich een voorstander voor een dergelijk spreekverbod voor Verhagen, maar de partij draaide op het laatste moment en stemde tegen. […]

Op aandringen van de Amerikanen blijven documenten geheim waarin de onderhandelingen tussen de verschillende landen bij de totstandkoming van het verdrag staan beschreven. D66, GroenLinks, SP en PvdA wilden openbaring van die stukken, in eerste aanleg daarin gesteund door de PVV. Die partijen stelden Verhagen vorige week een ultimatum, maar Verhagen weigerde aan het verzoek tot openbaarmaking te voldoen. Daarop besloot Verhoeven een motie in te dienen, maar de PVV bleek die vervolgens niet te steunen.