Langere bewaartermijn en onderzoek gezichtsherkenning cameratoezicht

Het opslaan van camerabeelden wordt, in Rotterdam, verlengd van een week naar maximaal 28 dagen. Verder wordt onderzocht of gezichtsherkenning mogelijk is. Gisteren werd gemeld dat de grootste steden gezamelijk zo'n 25 miljoen euro subisidie krijgen voor extra cameratoezicht voor terrorismebestreiding.

Het Algemeen Dagblad meldt verderin Overal camera’s op station:

Met honderd extra camera’s blijft op Rotterdam Centraal geen plek meer onbekeken. De nieuwe aankopen komen te hangen op alle trein- en metroperrons, ook die van Randstadrail als de bouw klaar is. Ruim twintig bestaande camera’s worden verder uitgerust met nieuwe snufjes.Zo kan door het gebruik van infrarood ook in de nacht de omgeving haarscherp in de gaten worden gehouden. Door de nieuwe software is de beeldkwaliteit ook beter. Onderzocht wordt in hoeverre gezichtsherkenning kan worden gekoppeld aan de camera’s, zowel praktisch als juridisch. Dit gebeurt nu al bij winkels, die notoire winkeldieven in hun systeem hebben. Ook is er een mogelijkheid de camera’s te laten reageren op geluid, zodat direct wordt meegekeken bij lawaai. Voor het cameratoezicht krijgt Rotterdam 3,1 miljoen euro subsidie […].

De bedoeling is dat de gemeente, NS en RET beelden met elkaar uitwisselen als het nodig is. Nieuw is verder het opslaan van de opnames voor maximaal 28 dagen. Dit is nu nog maar één week, waarbij de limiet is bepaald door de opslagcapaciteit. De Rotterdamse politie experimenteert de laatste tijd met allerlei soorten camera’s, bijvoorbeeld op de pet of verstopt in een bloempot.