Moeizaam achterhalen eigenaar camera

Afbeelding: My fixie needs a fixie van Carson Ting | Licentie: CC BY

Op elke straathoek een camera. Maar als je er eens iets gebeurt moet je eerst zien te achterhalen van wie de camera is. En of de camera wel functioneert. 

In het artikel Cameratoezicht op mijn fiets schrijft Alper Çuğun op zijn website:

Onlangs zijn de wielen van mijn racefiets gestript toen deze over het weekend geparkeerd stond op de Korte ‘s-Gravezandestraat in Amsterdam. Ik heb aangifte gedaan van de diefstal en er staat een camera op het terrein van Stadgenoot gericht op de openbare weg waar mijn fiets staat. Ik probeer te achterhalen van wie die camera is om te zorgen dat die beelden bewaard worden en beschikbaar zijn voor het politie-onderzoek. […]

Stadgenoot ontkent dat de camera van hen is en zegt dat bewoners niet zomaar camera’s aan hun huis mogen bevestigen. Ze zeggen dat deze waarschijnlijk van de politie is. Het politiebureau dat erover gaat zegt ook niks te weten van deze camera en verwijst door naar de gemeente. De gemeente weet na herhaaldelijk bellen en talloze malen doorverbonden te worden uiteindelijk te achterhalen om welk stadsdeel dit precies gaat en dat team handhaving van stadsdeel Centrum zou moeten weten van wie die camera is.

Ook zij wisten het niet. De politie hielp Alper uiteindelijk, bij het doen van aangifte. Hij schrijft:

Ik had het een beetje opgegeven. Ik moest mijn aangifte afmelden bij een hulpzame agent van het lokale bureau. Toen ik hem vertelde dat er een camera op het plaats delict stond stuurde hij even een patrouille langs die ‘eyes on the scene’ deden en navroegen bij Stadgenoot.

Kort daarna wist hij me te vertellen dat de camera wél van Stadgenoot is ondanks dat Stadgenoot dat ontkende. Alleen volgens Stadgenoot was de camera niet aangesloten en hadden ze dus ook geen beelden van de diefstal. [..]