Politie op vingers getikt om privacy veelplegers

Het politiekorps IJsselland moet zorgvuldiger omgaan met de foto's en persoonlijke gegevens van veelplegers, vind de Nationale Ombudsman. Het korps verspreidde posters met de foto's en persoonsgegevens van veelplegers onder winkeliers. Ook werden de foto's afgedrukt op placemats en verjaardagskalenders die binnen het korps circuleren.

Uit een persbericht van de Nationale Ombudsman:

Het politiekorps IJsselland moet zorgvuldiger omgaan met de foto's en gegevens van mensen die vaak stelen in winkels, zogenaamde veelplegers. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport naar aanleiding van klachten van zeven veelplegers. Zij stonden met hun foto en persoonsgegevens op posters, die de politie IJsselland ruim onder winkeliers verspreidde in het kader van het project 'Veilig Winkelen'. Ook werden hun foto's afgedrukt op placemats en verjaardagskalenders die binnen het politiekorps circuleren. De ombudsman beveelt de politie IJsselland aan het beleid om persoonsgegevens aan winkeliers te verstrekken aan te scherpen. Het verspreiden van foto's en gegevens van veelplegers moet steeds een redelijk doel dienen. Ludieke acties met foto's van veelplegers vindt de ombudsman niet behoorlijk.

Het doel van de verspreiding van posters met foto's en gegevens van veelplegers is om winkeliers te beschermen tegen diefstal. Volgens de Nationale ombudsman mag dit echter geen automatische werkwijze worden. Per geval moet de politie een afweging maken tussen de bescherming tegen winkeldiefstal en de privacy van een bepaalde 'winkeldief'.

Het volledige rapport is ook op de website van de Nationale Ombudsman te vinden.