Politie wil proef kentekenscannen uitbreiden

De regiopolitie IJsselland wil een omstreden proef waarbij de nummerborden van alle voertuigen op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle worden geregistreerd en zeven dagen bewaard, uitbreiden.

In het artikel Politie wil scannen kentekens uitbreiden in de Volkskrant:

De regiopolitie IJsselland wil een omstreden proef waarbij de nummerborden van alle voertuigen op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle worden geregistreerd en zeven dagen bewaard, uitbreiden. Als justitie akkoord gaat komen vanaf 2010 ook camera’s op snelwegen bij Groningen, Nijkerk en Deventer, […]. Voor het systeem ontbreekt nog steeds een duidelijk juridisch kader. […]

[…] Het anpr-systeem vergelijkt de gescande nummerborden met de bij de politie bekende kentekens van auto’s van verdachten. Met anpr-camera’s op verschillende snelwegen ontstaat een netwerk dat alle kentekens met elkaar kan vergelijken. Daarmee kan de politie bewegingen van criminelen in kaart brengen en patronen ontdekken. De opnamen van niet-verdachte voertuigen worden na een week vernietigd.

Het CBP stelde eerder dit jaar dat alle gescande kentekens van niet-verdachte voertuigen meteen moeten worden gewist. Alleen als de politie een treffer heeft, mogen de gegevens worden gebruikt. […]

[Hoofdcommissaris Aalbersberg van de politie IJsselland:] ‘Niemand kan bij de gegevens komen, omdat het volledig is geautomatiseerd. Als we auto’s zoeken in een bepaalde tijdspanne, gebeurt dat met toestemming van justitie. […]

Inmiddels heeft de rechtbank in Zwolle vorige maand in een zaak met een serie autodiefstallen de anpr-gegevens van de camera’s bij Zwolle geaccepteerd als rechtmatig verkregen bewijsmateriaal. […]

Het afgelopen jaar gaven de camera’s treffers voor gestolen voertuigen (174), ramkraken (3), drugscriminaliteit (13), ladingdiefstallen (7), mensenhandel (78) en berovingen met geweld (10). […]

In het artikel Camera op IJsselbrug werd hun fataal blijkt dat niet alleen de politie het systeem interesant vindt:

Bij Zwolle scande het systeem tot nu toe ongeveer veertien miljoen kentekens. De camera's leggen niet de inzittenden van de voertuigen vast. De Koninklijke Marechaussee wil voor de grensbewaking samenwerken met de politie en de eigen bestanden ook aan de camera’s koppelen.