Al een jaar registratie kentekens rond Rotterdam

De Rotterdamse politie gebruikt al ruim een jaar een omstreden systeem, waarbij op vijf plaatsen rondom de stad permanent de nummerborden van alle passerende voertuigen worden geregistreerd. De gegevens worden drie maanden bewaard.

De Volkskrant schrijft in het artikel Camera's leggen verkeer Rotterdam vast:

De Rotterdamse politie gebruikt al ruim een jaar een omstreden systeem, waarbij op vijf plaatsen rondom de stad permanent de nummerborden van alle passerende voertuigen worden geregistreerd. De gegevens worden drie maanden bewaard. […]

Rotterdam is daarmee al een stuk verder dan de regio IJsselland, waar sinds enige tijd kentekenregistratie rond Zwolle plaatsvindt. Die gegevens worden slechts zeven dagen bewaard.

Met het systeem, dat ruim een jaar geleden geruisloos werd ingevoerd, kan bijvoorbeeld direct worden gezocht naar de auto van een roofovervaller. Maar er kan ook worden vastgesteld waar en wanneer het vaakst mensen rijden, die bijvoorbeeld boetes niet hebben betaald, geen rijbewijs hebben of belastingschuld hebben. Controles kunnen daarop worden afgestemd.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft geen bezwaar geuit tegen het bewaren van kentekengegevens gedurende drie maanden, zegt [Ton Hijmering, hoofd Executieve Ondersteuning van de politie Rotterdam-Rijnmond].

Hijmering noemt de schending van privacy zeer betrekkelijk. ‘De inbreuk op het gebied van internet en telefonie gaat veel verder. De telecombedrijven moeten de gegevens van hun klanten, die veel privacygevoeliger zijn dan nummerborden, een jaar bewaren.’

Zie ook het artikel Rotterdam scant al een jaar kentekens in de Telegraaf.