Persbureau lekt privénummers bekende Nederlanders

De GPD, de persdienst van de Nederlandse regionale kranten, heeft via Google abusievelijk de telefoonnummers van vele bekende Nederlanders gepubliceerd. Het vinden van de database is niet moeilijk: het uitvoeren van een Google-zoekopdracht met 'site:' en het ip-adres van een GPD-site is afdoende om een lijst met telefoonnummers te krijgen.

Tweakers meldt in GPD publiceert per abuis nummers bekende Nederlanders:

De GPD, de persdienst van de Nederlandse regionale kranten, heeft via Google abusievelijk de telefoonnummers van vele bekende Nederlanders gepubliceerd.

Een GPD-webserver die voor een intranet bedoeld is maar toch via het internet bereikbaar blijkt te zijn, biedt toegang tot een database met duizenden telefoonnummers van bekende en minder bekende Nederlanders. De journalisten van de GPD – de dienst die voor veel Nederlandse regionale kranten nieuws en achtergrondverhalen maakt – maken gebruik van de database om telefoonnummers van contactpersonen te zoeken en op te slaan. De GPD-database omvat duizenden telefoonnummers en andere privé-gegevens van politici, journalisten, presentatoren en andere bekende Nederlanders.

Het vinden van de database is niet moeilijk: het uitvoeren van een Google-zoekopdracht met 'site:' en het ip-adres van een GPD-site is afdoende om een lijst met telefoonnummers te krijgen. De site is weliswaar via een login afgeschermd, maar in de tekst van de zoekresultaten en via de Google-cache zijn vrijwel alle gegevens zichtbaar.