Brein eist blokkade Pirate Bay bij alle aanbieders

Afbeelding: Stop! van Qfamily | Licentie: CC BY

Verschillende internetaanbieders hebben een verzoek van Brein gekregen The Pirate Bay te blokkeren. Geen van de aanbieders gaat dat vrijwillig doen.

In het artikel¬†Brein: Pirate Bay-blokkade voor alle isp’s schrijft Webwereld:

“Dat is ook redelijk ten opzichte van Ziggo en XS4All”, legt Kuik uit aan Webwereld. De door de rechter opgelegde verplichting om de beruchte torrentsite te blokkeren, moet niet die twee internetproviders discrimineren ten opzichte van hun concurrenten. Stichting Brein is ook altijd uit geweest op een algemene blokkering van The Pirate Bay, benadrukt Kuik.

[…]

Het hoger beroep tegen de blokkade is wel een kwestie van de lange adem, vertellen woordvoerders van beide providers aan Webwereld. Die rechtszaken zullen niet op korte termijn beginnen en snel een uitslag krijgen. De blokkades zijn dus voorlopig een feit, in ieder geval bij XS4All en Ziggo.

Tele2 heeft ook een verzoek tot blokkeren ontvangen, zo blijkt uit het bericht. Net als KPN, UPC en T-Mobile weigeren zij gehoor te geven aan de oproep.

KPN schrijft in een bericht op haar website:

KPN heeft in een brief aan Stichting Brein laten weten niet vrijwillig gehoor te zullen geven aan diens blokkeringsverzoek. Dit in reactie op het verzoek van vorige week van Stichting Brein aan onder meer KPN om downloadsite The Pirate Bay te blokkeren. KPN ziet het blokkeren van sites als een zwaar middel, waarvoor een rechterlijk vonnis nodig is. In de zienswijze van KPN is blokkeren niet het antwoord. Wat nodig is zijn robuuste, aantrekkelijke business modellen, die makkelijk in gebruik zijn en een fair deal bieden aan zowel de producenten als de afnemers van content.

In het artikel UPC weigert Pirate Bay-blokkade van Brein op Webwereld:

Kabelprovider UPC wijst het verzoek van Stichting Brein af om torrentsite The Pirate Bay te blokkeren. Deze weigering is vandaag aan Brein gestuurd.

“Dit hebben we vandaag aan Brein laten weten”, vertelt woordvoerster Maaike Scholten aan Webwereld. “Wij hebben een onafhankelijke rol als internet provider”, legt ze uit. UPC is daarom niet van plan om zich een blokkade voor te laten schrijven door een private partij, zoals Stichting Brein.

In het artikel over T-Mobile:

T-Mobile stelt dat het bedrijf “principieel tegen het afsluiten van sites op het internet” is, en dat de Nederlandse wetten zich daar ook duidelijk tegen uitspreken. “Alleen op basis van een uitspraak van de rechter zal op een verzoek worden ingegaan. Daar is bij het verzoek van Brein (een private partij) geen sprake van.”

“T-Mobile gaat dan ook niet in op het verzoek en zal haar abonnees niet vrijwillig blokkeren. T-Mobile neemt eveneens geen specifieke maatregelen om toegang tot de website The Pirate Bay te ontzeggen.”