‘Justitie tapt te veel telefoons’

Volgens Advocaat-Generaal en hoogleraar Openbaar Ministerie Paul Frielink moet Justitie minder telefoons aftappen. Er wordt nu zoveel getapt dat deze nauwelijks kunnen worden afgeluisterd.

In het artikel 'Justitie tapt te veel telefoons' in Trouw:

Justitie tapt te veel telefoons af en gaat daardoor in de fout. Dat zegt Advocaat-Generaal en hoogleraar Openbaar Ministerie Paul Frielink zaterdag in Trouw. Politie en justitie hebben de laatste tijd meerdere zaken in de prullenbak zien belanden omdat getapte gesprekken met advocaten niet worden vernietigd. Volgens Frielink moeten er simpelweg minder telefoons worden afgeluisterd. "Er wordt zoveel getapt dat al die opgenomen gesprekken nauwelijks kunnen worden uitgeluisterd. Pas later in het onderzoek blijkt dat er per ongeluk ook een gesprek met een advocaat tussen zit. Door minder en dus selectiever te tappen, voorkom je dit soort problemen. De hoogleraar wijst er in het interview op dat al jaren niet meer is onderzocht hoe effectief het aftappen van telefoons eigenlijk is.

De uitspraken volgen op de publicatie van de aftapstatistieken.