Betalen met een vingerafdruk

De Albert Heijn begint met een proef waarbij klanten kunnen betalen met hun vingerafdruk.

In een filiaal in Breukelen kunnen klanten een half jaar lang op deze manier hun boodschappen afrekenen. Albert Heijn wil op deze manier onderzoeken of deze technologie goed toepasbaar is en "of een dergelijke betaalmethode positief wordt ervaren door de consument." Het gaat daarbij onder meer om de vraag in hoeverre boodschappers zich zorgen maken over hun privacy. Trouw heeft een iets uitgebreider artikel:

In Nederland heeft Albert Heijn een primeur met zes maanden Tip2Pay. Maar in Duitsland kan al in 120 Edeka-supers met de vinger worden afgerekend. Ook daarvoor ontwikkelde IT-werke, specialist in de toepassingen van biometrie in winkels, de techniek.

Van pink tot de duim: in de Albert Heijn aan het marktplein van Breukelen geven klanten een elektronische afdruk van alle vingers af. […] Ze geeft haar banknummer, telefoonnummer en persoonlijke gegevens daarom zonder moeite af. De persoonlijke informatie wordt niet misbruikt, wordt haar beloofd. […] Zij kunnen hun portemonnee voortaan thuislaten. Het spaarsysteem van AH, met een bonuskaart, wordt ook automatisch bijgehouden. […] Bij Edeka bleek het betaalsysteem inderdaad gevoelig voor misbruik met valse vingerafdrukken. Albert Heijn wil dat ondervangen door de klant aan de kassa maar enkele pogingen te gunnen. Herkent de lezer de vinger niet, dan is contant geld of een pinpas nodig.