Schuldendatabase oprichting stop gezet

Het opzetten van een Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) is stilgelegd. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt dat de geplande database niet aan de wet voldoet.

In het artikel Oprichten schuldendatabase stilgelegd in Trouw:

Het opzetten van een Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) is stilgelegd. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt dat de geplande database niet aan de wet voldoet. De stichting die het bestand op wil zetten, laat woensdag weten niet verder te gaan met haar activiteiten. Het is de tweede keer dat het CBP een voorstel voor het register in een zienswijze afkeurt.

Kredietverstrekkers kunnen nu al terecht bij het Bureau Krediet Registratie om na te gaan of iemand in de schulden zit. Zo weten ze of het verstandig is een lening af te sluiten of niet. Maar in die database wordt niet bijgehouden of iemand schulden bij energiebedrijven, verhuurders of sociale diensten heeft. Daar moest het LIS voor gaan zorgen.

Maar de plannen van de stichting achter het LIS gaan volgens het CBP veel te ver. Zo zou iedereen die per ongeluk een keer door verhuizing of vakantie een rekening niet betaalt in de database terecht kunnen komen. Wie dat overkomt staat dan meteen te boek als iemand met een problematische schuld. Bovendien worden er volgens het CBP nauwelijks eisen gesteld aan bedrijven die ook inzicht in het register willen krijgen.