Ministerie van Financiën wil toch schuldendatabase

Kort geleden werd bekend dat de stichting die wilde gaan registreren welke mensen waar schulden hebben staan (meer dan alleen in geval van leningen zoals nu al bij het BKR het geval is) gestopt was met de opzet van de database. Ondanks grote bezwaren van het College Bescherming Persoonsgegevens blijkt dat het Ministerie van Financiën toch zijn best gaat doen om de database alsnog van de grond te krijgen.

Kort geleden werd bekend dat de stichting die wilde gaan registreren welke mensen waar schulden hebben staan (meer dan alleen in geval van leningen zoals nu al bij het BKR het geval is) gestopt was met de opzet van de database. Ondanks grote bezwaren van het College Bescherming Persoonsgegevens blijkt dat het Ministerie van Financiën toch zijn best gaat doen om de database alsnog van de grond te krijgen:

Verantwoordelijk Minister Bos van Financiën beloofde in reactie op de brief uiterlijk 12 december duidelijkheid te geven welke gevolgen dit gaat hebben voor de databank. Maar staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft in de Tweede Kamer laten weten hoe het initiatief toch kan worden voorgezet en daar haar uiterste best voor te zullen doen. Overigens gaf Klijnsma wel aan een afweging in privacybelangen te maken. Of dit betekent of het idee verder zal worden uitgekleed of dat er aanvullende regelgeving komt om de bezwaren buiten spel te zetten, is niet duidelijk. Eerder schreef ze het parlement al dat Bos het CBP op de hoogte brengt van een wetswijziging in de Wet op het financieel toezicht. Het gaat om een passage (artikel 4:32), waarin de verplichting voor kredietverstrekkers staat om deel te nemen aan een stelsel van kredietregistratie.