Voornemens rechtszaak database vingerafdrukken

Drie Nederlandse burgerrechtenorganisaties willen de Nederlandse overheid voor de rechter dagen vanwege de centrale paspoortdatabase met vingerafdrukken.

Het NRC schrijft vandaag in het artikel Rechtszaak wegens vingerafdrukkendatabank:

Drie Nederlandse burgerrechtenorganisaties willen de Nederlandse overheid voor de rechter dagen vanwege de centrale paspoortdatabase met vingerafdrukken. Privacy First, stichting Vrijbit en het Platform Bescherming Burgerrechten vinden dat de database met vingerafdrukken verboden moet worden. Of de organisaties gezamenlijk tegen de staat gaan procederen is nog niet bekend. Vrijbit kreeg eerder dit jaar ongelijk van het Europese Hof van Justitie na een klacht over de Nederlandse vingerafdrukkendatabank.

Deze zorg wordt gedeeld door Tineke Strik van GroenLinks die op 30 oktober jl. op het symposium ‘We are watching you!‘ tijdens de Amsterdamse Juridische Bedrijvendag sprak van een “enorme disbalans in machtsverhouding burger-overheid door onduidelijkheid over gebruik van gegevens en gebrek aan transparantie”. Volgens Strik bevinden zich inmiddels in meer dan 500 vaste bestanden en duizenden tijdelijke bestanden in Nederland persoonsgegevens van burgers. De foutmarge is 20 procent. De kans op verkeerde conclusies (met alle gevolgen vandien voor onschuldige burgers) naar aanleiding van gegevens uit databanken is dus aanzienlijk.