Universiteit gaat Bittorrent verkeer blokkeren

Foto van aankondiging overgenomen van Tweakers.net.

De Rijksuniversiteit Groningen gaat het internetverkeer in studentenflats filteren om uploads van auteursrechtelijk beschermde bestanden tegen te gaan.

Tweakers schrijft in Universiteit sluit bittorrent af in studentenflats:

De Rijksuniversiteit Groningen gaat bittorrent-verkeer afsluiten in studentenflats. […] De blokkade gaat per 1 maart gelden voor studentenflats die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk van de Rijksuniversiteit Groningen, bevestigt woordvoerder Jos Speekman van de universiteit tegenover Tweakers.net. Het probleem is niet het downloaden via bittorrent, maar juist het uploaden van torrents. Uploaden van muziek en films zonder toestemming van de rechthebbende is illegaal in Nederland.

NOS op 3 vult in RuG: 400 torrent-meldingen, niet van Brein aan:

Duizenden klachten, duizend studenten, 2,7 terabytes, 25 procent van het totale dataverkeer per dag en meer dan dertig meldingen sinds 1 januari. […] “In het afgelopen jaar kregen we ruim 3500 klachten over het bittorrentgebruik, maar niet van Brein”, vertelt Cees Sterks, ICT-directeur van de Rijksuniversiteit.

Van die 3500 klachten blijken er tot dusver ongeveer 400 gegrond. “Daar zitten geen klachten van Brein bij, maar onder andere van Paramount Pictures.” Omdat sommige van de klachten gegrond waren besloot de universiteit eerder computers af te sluiten van het netwerk, maar nu wordt in studentenflats al het bittorrentverkeer geblokkeerd. […] De ICT-afdeling mat namelijk een dag het dataverkeer en kwam tot de conclusie dat daarvan 25 procent werd opgeslokt door downloaders. Er werd op die dag 2,7 terabyte aan bestanden uitgewisseld via torrentsites.