Donatie voor ontwikkeling open source chipkaart

Stichting NLNet gaat anderhalve ton geld doneren aan een project van de Radboud Universiteit voor de ontwikkeling van een open source smart card voor het openbaar vervoer. Deze smartcard zou privacy moeten garanderen.

De Radboud Universiteit Nijmegen gaat zich het komende anderhalf jaar bezighouden met de ontwikkeling van een nieuwe generatie privacyvriendelijke chipkaarten voor het openbaar vervoer op basis van open source-technologie. Deze kaarten zullen gebruik maken van moderne cryptografische technieken waardoor reizigers wel een gepersonaliseerde kaart kunnen kopen –met specifieke kortingsmogelijkheden– maar niet al hun reisgedrag getraceerd wordt.

De stichting wil samen met de universiteit er zorg voor dragen dat niet alleen misbruik van de kaart tegengegaan wordt maar ook dat de privacy van de reizigers technisch gegarandeerd kan worden. […] De onderzoekers willen zich in hun onderzoek en experimenteerwerk erop richten om te zien of de vereiste privacyvriendelijke technieken ook daadwerkelijk geschikt zijn voor een efficiente en veilige implementatie op chipkaarten –en in andere systemen zoals mobiele telefoons of zakcomputers.

Alle ontwikkelde software voor de OV-chip v2.0 zal "open source" zijn en in principe voor iedereen toegankelijk, bijvoorbeeld om te controleren of reis- en persoonsgegevens inderdaad adekwaat beschermd worden.

Zie ook dit artikel in Webwereld.