Cameratoezicht Mijdrecht geƫvalueerd

De conclusie is dat de situatie verbeterd is, mensen zich veiliger voelen en positief zijn over de camera's en ook weten dat die er staan. De raadsleden waren van mening dat er op dit moment onvoldoende registratie is om tot een goed besluit te kunnen komen en dat het aan te raden is om gewoon door te gaan.

In het artikel Cameratoezicht centrum Mijdrecht geëvalueerd schrijft het Witte Weekblad:

,,Het algemene veiligheidsgevoel is verbeterd maar in totaal bestaat er onduidelijkheid over wat nu precies de bijdrage is aan de verbetering van de situatie in het centrum van Mijdrecht", aldus politiewijkchef Jaap Dubbelaar.

De directe aanleiding voor het cameratoezicht waren vernielingen, overlast en geweld tijdens uitgaan. Het project werd voor drie jaar opgestart in november 2007 met 13 camera's. De politie houdt live toezicht op vrijdag en zaterdagnacht van 22.00-05.00 uur. Uit enquêtes blijkt dat het algemene veiligheidsgevoel in die tijd verbeterd is; vooral 's avonds met 42 procent. Het percentage slachtoffers bij de bezoekers is wel toegenomen met 8 procent maar bij bewoners en ondernemers verminderd met 12 procent. Uit het totaal overzicht van de evaluatie blijkt dat er 146 incidenten zijn geweest in 17 maanden, 20 aanhoudingen, 17 keer verbaliserend optreden, 79 keer corrigerend optreden, 28 keer geen actie. Voor het gebruik van de beelden is 69 keer een verzoek gedaan. De conclusie is dat de situatie verbeterd is, mensen zich veiliger voelen en positief zijn over de camera's en ook weten dat die er staan. De raadsleden waren van mening dat er op dit moment onvoldoende registratie is om tot een goed besluit te kunnen komen en dat het aan te raden is om gewoon door te gaan.

Burgemeester Burgman verklaarde dat voor volgend jaar cameratoezicht in de begroting is opgenomen maar dat dan toch iets scherper wordt aangegeven wat de opbrengsten zijn en of dit wel of niet door cameratoezicht komt.